...Rebelde Forum...
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

pivovarna union-seminarska

2 posters

Go down

pivovarna union-seminarska Empty pivovarna union-seminarska

Objavlja by Rosita Amado Pet Jun 06, 2008 6:08 pm

1. KAJ JE PIVO?

Pivo je pijača z večletno tradicijo in je lahko alkoholno ali nealkoholno.

2. KAJ JE JEČMENOV SLAD?

To je slad, ki je spremenjen iz ječmena. Pripravijo ga tako, da škrob spremenijo v sladni sladkor s kaljenjem.

3. KAKO PROIZVAJAJO JEČMENOV SLAD?

Za izdelavo ječmenovega slada se uporablja predvsem dvoredni jari ječmen (klas je sestavljen is dveh pravilnih redov zrn). Ječmen se najprej očisti in sortira, potem ga namočimo in prečrpamo na kaljenje. Pri tem dobimo zeleni slad, ki ga posušimo in nato dozoreva vsaj mesec dni.

4. NAŠTEJ SUROVINE ZA PROIZVODNJO PIVA!

Najpomembnejše surovine za izdelavo piva je ječmenov slad, hmelj, voda, in pivski kvas.

5. KATERI MIKROORGANIZMI POVZROČAJO ALKOHOLNO VRENJE PIVINE?

Alkoholno vrenje pivine povzroča kvas.( kvasovke)

6. NARIŠI IN OPIŠI TEHNOLOŠKO SHEMO PROIZVODNJE-VARJENJA PIVA!


Shrani.si



Postopek varjenja piva se začne v sodobno opremljeni in računalniško vodeni varilnici. Drozgo v posebni kadi segrejemo do temperature, pri kateri je delovanje encimov najbolj aktivno. S tem postopkom, ki ga imenujemo drozganje, izlužimo vse v vodi topne sestavine slada. V cedilni kadi se sladne pleve usedejo na sitasto dno in postanejo filter za pridobivanje bistre sladice. Med vrenjem dodamo sladici hmelj, da se iz njega izlužijo grenke snovi. Tako dobimo hmeljno sladico. Vrelo sladico zbistrimo v posebni posodi. V pretočnem hladilniku jo s 95°C ohladimo na samo 6 do 8°C in pripravimo za alkoholno vrenje. Alkoholno vrenje poteka s pomočjo pivskih kvasovk v fermentorjih. V procesu vrenja se sladni sladkor razgradi v alkohol in ogljikov dioksid. Pivina menja kemijsko sestavo, okus in vonj in se pretvarja v pivo. Ohlajeno ˝mlado˝ pivo prečrpamo v tanke za stabiliziranje, kjer počasi zori. S filtriranjem dobimo kristalno bistro pivo, ki ga prek kontrole CO2 vodimo v tlačne tanke. Na avtomatiziranih linijah polnimo pivo v steklenice, kovinske sode in pločevinke. Za daljšo biološko stabilnost pivo tudi pasteriziramo.

7. KAKO PRIDOBIVAMO PIVO ZGORNJEGA VRENJA?

Pivo zgornjega vrenja pridobivamo tako, da uporabimo posebne kvasovke, ki vrejo na vrhu. Pivo vsebuje manj ogljikovega dioksida, lahko ga uporabimo takoj ali pa ga konzumiramo.

8. KATERO PIVO IMENUJEMO LEŽAK?

Ležak imenujemo tisto pivo, ki je proizveden s kvasovkami spodnjega vrenja in je večino piva.

9. ZAKAJ PIVO PASTERIZIRAMO?

Pivo pasteriziramo zato, da inaktiviramo mikroorganizme in lahko zdrži dlje časa.

10. OPREDELI PIVO V PREHRANI!

Pivo ima zelo veliko b vitamina. Vsi ti sodelujejo v telesu pri pretvorbah ogljikovih hidratov do glukoze, ki se nato izkoristi za energijo. Uživanje piva pomirjujoče vpliva na živčni sistem in ker vsebuje mnoge hranljive in organizmu drugače koristne snovi ga v pivovarnah priporočajo v zmernih količinah zlasti še, ker prisotnost lupulina v pivu vrača spanje tistim, ki trpijo zaradi nespečnosti. Pivo je koristno tudi za športnike in tiste ki jih mučijo prebavne motnje.

11. NAŠTEJ NEKAJ PROIZVODOV PIVOVARNE UNION!

Union: union pivo, črni baron, smile, union radler, union pils, uni.
Sola: multivitaminske pijače, ledeni čaj, sola isošport, sola cola.
Za: za lemon, za life, za harmony, za simphony.
Zala

12. PITNA VODA IN NJEN POMEN V TELESU!

Voda opravlja v telesu podobno funkcijo, kot jo ima morje na našem planetu. Njena naloga je, da odnaša nesnago, ki nastaja pri presnovi, povečuje obrambne sposobnosti telesa pred strupenimi snovmi, prenaša informacije po celem telesu in vzdržuje stalno temperaturo.

13. KATERE BREZALKOHOLNE PIJAČE POZNAŠ?

Sadni sokovi, osvežilne brezalkoholne pijače, kava, čaj, kakav, vroča čokolada, mineralna voda.

14. PO KATERIH KRITERIJIH RAZVRŠČAMO PIVO?

Pivo razvrščamo po barvi, po količini alkohola in ekstrakta v osnovni sladici, po surovini( pivo iz ječmenovega sladu in pšenično pivo), načinu proizvodnje in izvoru( Nemčija, Avstrija, češka…).
Rosita Amado
Rosita Amado
...upornik...
...upornik...

Female
Število prispevkov : 1189
Age : 30
Location : vrhnika

Nazaj na vrh Go down

pivovarna union-seminarska Empty Re: pivovarna union-seminarska

Objavlja by dulcemaria* Pet Jun 06, 2008 8:05 pm

ka ti si to mela za referat???:D
dulcemaria*
dulcemaria*
...rebeldek...
...rebeldek...

Female
Število prispevkov : 383
Age : 28
Zakaj so ti všeč RBD in Rebelde? : zato kr so najbilši..***
Kje si izvedel za forum? : od adminke....*Pinky.Girl^*

https://rebelde-rbd.forumactif.com

Nazaj na vrh Go down

pivovarna union-seminarska Empty Re: pivovarna union-seminarska

Objavlja by Rosita Amado Pet Jun 06, 2008 9:18 pm

ne sj zravn piše seminarska. enkt smo šli na tehnični dan in smo pač pol is tega kar smo tm slišal dobil uprašanja in smo mogl seminarsko narest.
Rosita Amado
Rosita Amado
...upornik...
...upornik...

Female
Število prispevkov : 1189
Age : 30
Location : vrhnika

Nazaj na vrh Go down

pivovarna union-seminarska Empty Re: pivovarna union-seminarska

Objavlja by dulcemaria* Pet Jun 06, 2008 9:38 pm

sarchii je napisal/a:ne sj zravn piše seminarska. enkt smo šli na tehnični dan in smo pač pol is tega kar smo tm slišal dobil uprašanja in smo mogl seminarsko narest.

aha ql.... bndrgač je pa full zanimiv..:D
dulcemaria*
dulcemaria*
...rebeldek...
...rebeldek...

Female
Število prispevkov : 383
Age : 28
Zakaj so ti všeč RBD in Rebelde? : zato kr so najbilši..***
Kje si izvedel za forum? : od adminke....*Pinky.Girl^*

https://rebelde-rbd.forumactif.com

Nazaj na vrh Go down

pivovarna union-seminarska Empty Re: pivovarna union-seminarska

Objavlja by Sponsored content


Sponsored content


Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu